پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 112307
سود «سهام عدالت» نصيب کسي شد؟
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 906

به گزارش پايگاه خبري پيرغار به نقل از سرويس اقتصادي«فردا»،: سهام عدالت؛ در نگاه اول اين دو لغت بسيار جذاب مي نمايد و اين جذابيت هنگامي که با تبليغات فراوان در مورد واگذاري سهام شرکت ها و کارخانه ها به مردم در جهت افزايش ثروت آنان همراه مي شود چند برابر خواهد شد.

در واقع ايجاد اين جذابيت در سالهاي 84 و 85 اتفاق افتاد، . يکي از راه هايي که رئيس دولت در آنزمان براي بالابردن محبوبيت خود انتخاب کرد و کماکان نيز بر آن مسير قدم مي گذارد دادن وعده هاي بود. وعده هايي که گاه تکذيب شد و گاه نه؛ اما چه وعده هاي تکذيب شده و چه وعده هاي تکذيب نشده، از آوردن نفت سر سفره هاي مردم تا حل مشکل مسکن هيچکدام به سرانجام مطلوبي نرسيد.

در اين بين اما براي سهام عدالت بايد جايگاه ويژه اي در نظر گرفت. سهامي که در موردش تبليغات فراوان صورت گرفت و بنا بود ثروت را در بين اقشار مختلف جامعه توزيع کند تا آنها نيز از ثروت کلان کشور بي نصيب نمانند. علاوه بر اين، «توزيع متعادل ثروت ملي و گسترش مالکيت در سطح عمومي، به منظور تأمين عدالت اجتماعي، متکي به خود نمودن خانواده هاي نيازمند و کاهش وابستگي آنان به کمکهاي دولت از طريق نهادهاي حمايتي، ايجاد درآمد دراز مدت براي خانواده هاي کم درآمد و تشويق به پس انداز و سرمايه گذاري منجر به بهبود درآمد خانوارها» از ديگر اهدافي بود که براي اين طرح برشمرده مي شد.

در آن زمان منتقداني بودند که ايرادهاي اين طرح را بيان کنند اما صداي آنها در هياهوي موافقان دولت و هورا کشيدنشان براي ارائه چنين طرح هاي خلاقانه و مشکل گشايي گم شد و کسي نشنيد که آنها مي گفتند دولت با اين طرح سهام شرکت هايي که سود دهي ندارند را به مردم واگذار مي کند، مردم برگه هاي سهام را بصورت نقدي به ديگران مي فروشند و ... . اين طرح با سر و صداي فراوان اجرا شد و بنا بود هر ساله سود طرح به سهامداران پرداخت شود. اما در عمل چه اتفاقي رخ داد؟

آخرين آمارها حاکي از اين مطلب است که از سال 85 تاکنون نزديک به 45 ميليون نفر دعوتنامه سهام عدالت را دريافت کرده اند، گرچه بخش عمده اي از اين افراد سهام عدالت خود را دريافت کرده اند، اما سودي بابت اين نوع سهام دريافت نکرده اند.

مشمولان اولين مرحله واگذاري سهام عدالت در سال 85، 86 و 87 مددجويان کميته امداد، بهزيستي و رزمندگان فاقد شغل و همچين مشمولان طرح شهيد رجايي بودند که تاکنون تنها دوبار سود سهام عدالت دريافت کرده اند. اولين گروه دريافت کنندگان سهام عدالت طي 5، 6 سال اخير يک بار سودي به ميزان هر نفر 40 هزار تومان و يک بار سودي به ميزان هر نفر 80 هزار تومان دريافت کردند.

دومين گروه مشمولان سهام عدالت که سال 86 و 87 به انجام رسيده است، گروه هاي روستائيان و عشاير فاقد شغل و کم درآمد را در بر مي گرفت که به اين افراد هم تاکنون يک بار طي اين سالها سودي به ميزان 40 هزار تومان به ازاي هر نفر پرداخت شده است.

سومين گروهي که مشمول دريافت سهام عدالت شدند و در سالهاي 86، 87 و 88 سهام دريافت کردند، شاغلين دستگاههاي اجرايي، بازنشستگان کشوري، لشکري و تامين اجتماعي بودند که اين افراد هم تاکنون فقط يکبار سود سهام عدالت دريافت کرده اند.

مشمولان مرحله سوم هم تنها سودي به ميزان 40 هزار تومان به ازاي هر نفر طي اين سالها دريافت کرده اند، اين در حالي است که برخي از مشمولان مرحله دوم همين يکبار سود سهام عدالت را نيز دريافت نکرده اند، در صورتي که تمامي اين افراد در يک دهک قرار داشتند و فقط در تعاوني هاي سهام عدالت مختلف عضو بودند.

نکته جالب توجه ديگر اين است که همان سود پرداخت شده، که مربوط به سال 1386 بوده است نيز در سال 1388 و آنهم در ارديبهشت آن سال، يعني يک ماه مانده به برگزاري انتخابات رياست جمهوري به 9 ميليون نفر پرداخت شد. امري که واکنش و اعتراض برخي از نمايندگان مجلس را نيز در پي داشت.

از ديگر نکات قابل توجه در اين طرح، ناديده گرفتن کارگران در گروه هاي واجد دريافت سهام عدالت بوده است که بعد از اعتراضات فراوان در اين مورد بنا شد آنها نيز سهام عدالت را دريافت کنند. به همين منظور آنها بايد در سايت وزارت تعاون ثبت نام مي کردند، اما بعد از ثبت نام تقريبا 3 ميليون نفر از آنها بخش مربوط به ثبت نام اين قشر از جامعه از سايت حدف شد و يکي از مسئولين نيز اعلام کرد که تعداد کارگران ثبت نام شده در سامانه پيش بيني شده بسيار زياد بوده و تعداد سهام باقيمانده قابل واگذاري از محل فروش شرکت هاي دولتي، به اندازه حدود 2 ميليون و 600 هزار کارگر تاييد شده در مرحله اول نيست!

بنابراين تا اين مرحله تنها عده اي برگه سهام عدالت را دريافت کرده و يکبار قبل از انتخابات رياست جمهوري مبلغي به حسابشان واريز شده است و عده زيادي نيز هيچ سودي دريافت نکرده اند و عده اي ديگر نيز که اصلا امکان ثبت نام به آنها داده نشده است!

اما اين همه ماجرا نيست. در 27 تير امسال هوشنگ عمراني، دبيركل كانون سرمايه‌گذاري‌هاي عدالت استاني درگفت‌وگويي با روزنامه دنياي اقتصاد گفت: «تا پايان برنامه پنجم توسعه يعني سال ?? سودي از بابت سهام عدالت به مشمولان پرداخت نخواهد شد.» يعني نه تنها دارندگان خوشبخت سهام عدالت، تا کنون سودي از اين طرح بزرگ نبرده اند بلکه ازين به بعد هم سودي در کار نخواهد بود. اما چرا؟دليل بسيار جالبي براي اين امر وجود دارد: بدهي دارندگان سهام عدالت به دولت! بر اساس جوابيه خرداد ?? سازمان خصوصي‌سازي دارندگان سهام عدالت دست‌كم نيم ميليون تومان ديگر بدهي دارند و هوشنگ عمراني هم تاكيد كرده كه اين بدهي‌ها تا سال ?? تسويه نخواهد شد.

روزنامه ايران، روزنامه دولت هم در گزارش ?? مردادماه خود به اين مسئله اشاره کرده و درباره ندادن سود ساليانه به دارندگان سهام عدالت مي‌نويسد: از همان زمان تا سال ?? سود سهام عدالت سالانه بين مشمولان توزيع شد، اما در همان سال‌ها بود كه خود مجلسيان اعلام كردند براي كوتاه كردن مسير مالكيت مردم بر سهامشان بهتر است تا ديگر سودي بين مشمولان توزيع نشود و سود توزيعي شركت‌ها يكسره به خزانه دولت وارد شود تا به اين ترتيب مردم زودتر بتوانند براي آينده سهامشان تصميم بگيرند و به تعبير بهتر خريد و فروش سهام عدالت اجرايي شود!.

با اين حساب مي توان گفت از طرح بزرگ و پر سر و صداي سهام عدالت، گذشته از پيامک هايي که در مورد خوشه بندي و چنين برنامه هايي بين مردم رد و بدل شد، چيز ديگري نصيب مردم نشد. اما ممکن است اگر دولت کانديدايي براي انتخابات رياست جمهوري سال آينده داشته باشد، ناگهان در فاصله نزديک به انتخابات سودي از اين سهام دريافت کنند!

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html